. AMHD | Haber | 7 Eylül Aydın`ın Düşma İşgelinden Kurtuluşu .
7 Eylül Aydın`ın Düşma İşgelinden Kurtuluşu

Aydın'ın İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla başlamıştır. Aydın'ın 27 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlamış ve 7 Eylül 1922'de Türk ordusunun kente girmesiyle sona ermiştir.

27 Mayıs 1919’da Yunanlıların Aydın'ı işgal etmesinin ardından, aziz Türk milletinin kendi imkanları ile adeta küllerinden doğmuş Kuvayi Milliye ruhu ile Efelerimiz sayesinde işgale direniş göstermiş, daha işgalin ilk günlerinde düşmana ummadıkları zayiatlar verdirmiştir. 

Yıllarca süren savaşlarla yorgun düşmüş Türk milleti " Ya İstiklal Ya Ölüm" şiarı ile düşmana karşı koymayı bilmiştir. Efelerin baskınları ile yavaşlatılan Yunanlılar, zaman kazanan düzenli Türk Ordusu tarafından 7 Eylül 1922'de Aydın'a girmesi ile kaçmışlar ve işgal son bulmuştur.

Bizlerde Kurtuluş savaşının Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve siah arkadaşlarını, Devletimizin bekası, milletimizin birlik ve beraberliği, özgürlük ve bağımsızlığımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyoruz.